Bibliotek
– LÄSFRÄMJANDE! GENOM MUNTLIGT BERÄTTANDE ÖPPNAR VI UPP VÄGAR TILL LÄSFRÄMJANDE ARBETE.
SPRÅKUTVECKLING ÄR CENTRALT ÄR VÅRT PEDAGOGISKA ARBETE.
– RÄKNA MED INSPIRERANDE OCH LIVFULLT BERÄTTANDE
– ALLTID UNIKT OCH ANPASSAT EFTER GRUPPENS SAMMANSÄTTNING.
– MÖJLIGT ATT SKRÄDDARSY EFTER ÖNSKEMÅL OCH BEHOV.
– KVALITET, SEDAN 2018 FINNS SAGOBYGDEN MED PÅ UNESCOs REGISTER ÖVER GODA METODISKA EXEMPEL, PÅ HUR MAN KAN ARBETA FÖR ATT TRYGGA ETT IMMATERIELLT KULTARV, I VÅRT FALL MUNTLIGT BERÄTTANDE.
SAGOSTUNDER
– Sagobygdens berättare kan erbjuda starka historier, fantasifulla berättelser och roliga resor i berättelsernas fantastiska universum.
– Sagobygden har många års erfarenhet av samarbeten med bibliotek där berättarpedagogerna regelbundet besöker biblioteken och ger berättarföreställningar för alla åldrar.
– Sagostunden är cirka 30-40 minuter lång. Upplägget anpassas efter gruppens dynamik.
– Berättarna har med sig en väska fylld med sagor som barnen tillsammans med berättaren får hjälpa till att öppna. I väskan finns föremål som symboliserar sagan, med inramning av en enkel scenografi.
– Berättarna använder också sång kopplade till en viss saga eller kan man skapa sagor som baseras på melodin och sången.
– Berättarna involverar barnen, genom rörelser. Vilket blir ett uppskattat och mysigt inslag. De vuxna stärks också i att våga berätta fritt utan böcker, kanske med stöd av ett gosedjur eller något annat.
Kontakta oss så berättar vi mer
FÖRESTÄLLNINGAR
Vi erbjuder en bred palett av berättarföreställningar, för både barn och vuxna och varierande målgrupper. Vi berättar för underhållning eller till ett specifikt sammanhang. Vi har en gedigen erfarenhet av att agera flexibelt inför uppdragens syfte och mål.
Läs mer här
FÖREDRAG & FÖRELÄSNINGAR
Vi får ofta förfrågningar om att hålla föredrag och föreläsningar, vilket vi väldigt gärna gör. Det kan vara internt för personal eller externt för gäster/publik.
Uppskattade ämnen är Årets högtider, Folktro, Historier från lokala platser, Berättarpedagogik, Hur du fångar din grupp/tala inför publik, Immateriellt kulturarv, Berättandets roll i specifika sammanhang m.m.
Våra föreläsningar innehåller alltid berättande vilket gör att de också får karaktären av en föreställning.
Vi har även berättat om organisationer och personers historier och utveckling, som skapats tillsammans med beställarens önskemål. Vi gör även workshops på önskat tema, t ex som ett inslag på en personaldag.
Läs mer här
PERSONALUTBILDNING
– Muntligt berättande och dess teknik fungerar som ett extra verktyg i din yrkesroll, t ex när du vill inspirera besökare och kollegor. Sagobygdens berättarpedagoger har lång erfarenhet av att fortbilda pedagoger och vi skräddarsyr gärna upplägg för just er personalgrupp!
– Sagobygden erbjuder också tillsammans med Linnéuniversitet, en mycket uppskattad och användbar distanskurs i ”Muntligt berättande i pedagogisk praktik”. Nästa kursstart sker hösten 2025 . Läs mer här