Världsberättardagen – World storytelling day

VISSTE DU OM ATT EN VÄRLDSHÄNDELSE FÖDDES I SVERIGE 2001 ?
”Världsberättardagen – World storytelling day”

.

Vid millennieskiftet under en berättarfestival, kläckte berättargurun Ulf Ärnström en idé om hur man skulle kunna sprida och lyfta det muntliga berättande. Han menade att vi behövde skapa något återkommande, som en dag då alla berättare skulle berätta under samma tema.
– Vi ska tänka stort från början, kom Ulf och hans festivalvänner fram till.
– Låt oss kalla detta för Världsberättardagen! Så valdes dagen, då natt och dag är lika långa, det vill säga på självaste vårdagjämningen, den 20 mars* till berättandets högtidsdag.

 

2001 startade det i Sverige, 2002 spreds det vidare till de övriga skandinaviska länderna, sedan följde Kanada, Frankrike och 2005 hade 25 länder spridda över hela världen anslutit sig. Idag är Världsberättardagen väl etablerad, world wide. Dagen har en ambition att så många som möjligt i hela världen ska ut och berätta och lyssna till historier, på olika platser, i olika sammanhang under en dag.

.

Varje år väljer man ett gemensamt tema för dagen. Detta görs mycket modernt via Facebook. Över 13 000 berättare är anslutna till World Storytelling Day-gruppen där berättare från hela världen disciplinerat diskuterar fram varje års tema. Genom dagen har man lyckats uppmärksamma det muntliga berättande i media och märkt av ett ökat intresse för vårt immateriella kulturarv.
.

Årets tema för 2023  var Tillsammans kan vi, ”Together we can” .

Året innan 2022 framröstades tema ”LOST AND FOUND” (jfr ”förlorat och hittat). Ett talande tema, som omfamnar de senaste två åren, där många drabbats på olika sätt. Vi har också lärt oss mycket nytt i form av kunskap om världen och oss själva. Alla berättelser ska ge lyssnarna hopp om en ljus framtid.

.

Efter drygt 20 år ute i världen har Världsberättardagen äntligen hittat tillbaka hem, till staden där allting började.

*Man kan givetvis fritt välja andra datum och fira Världsberättardagen på. Det viktigaste är att vi fortsätter berätta, om allt, stort som smått.

Har du frågor, hör gärna av dig: kontakt@sagobygden.se