Sagobygdens blogg

SAGOBYGDENS BLOG

På denna blogg blandas inslag med tankar från både berättare och pedagoger, recensioner av böcker och reflektioner från våra medlemmar om allt som rör muntligt berättande och muntliga traditioner. Här är också en plats där du skall kunna få idéer om hur du kan använda det muntliga berättandet i din vardag och i ditt yrkesliv.

 

Välkommen att bli en av våra kära prenumeranter!
Blogginläggen kommer med lagom överraskande mellanrum, alltid skapade av hängivna och intresserade skribenter.

https://sagobygden.blog/

 

………………

MER OM SAGOBYGDEN

2019 kommer gå till historien som ett av Sagobygdens mest minnesvärda år. Det inleddes med ett stort firande när Sagobygden blev upptagna på Unescos register över goda metodiska exempel på hur man kan arbeta med att trygga det immateriella kulturarvet, i vårt fall, den muntliga berättartraditionen. Därefter fortsätter firandet med att Sveriges enda Sagomuseum fyller 20 år, och Ljungby Berättarfestival hela 30 år.

 

Den magiska Sagobygden består av Ljungby, Älmhult och Alvesta kommuner. I de här trakterna har några av de mest fantastiska berättarna spridit sina sagor och sägner från mun till mun, från generation till generation. Runt om i landskapet väcks sägenomspunna platser till liv genom de 41 sägenskåp och geocacher som placerats ut. Vid första anblicken ser platsen kanske ut som vilken annan plats i skogen som helst. Men när du öppnar skåpet får du ta del av de fantastiska sägner som hänt just här. Ta bilen eller cykeln och upplev t ex Trollens Kuggaberg eller Bortbytingen i Dallekulle!

 

I Ljungby ligger Sagomuseet. Med hjälp av finurliga och fantasieggande utställningar levandegörs den muntliga traditionen i Sverige och särskilt den från Sagobygden. Upptäck museet själv eller följ med en berättare och lyssna på spännande sagor och sägner om allt från näcken, skogsfrun, förtrollade pottor till magiska kaffekvarnar eller något helt annat.

 

Du är varmt välkommen att kontakta oss på:
kontakt@sagobygden.se eller på telefon 0372-14855