Om Sagobygden

VAD ÄR SAGOBYGDEN?

Sagobygden är ett magiskt landskap som gömmer otaliga spännande och roliga berättelser. Förr gick berättelserna från mun till mun och än i dag berättar vi dem i Sagobygden. Det var här i sydvästra Småland, som mycket av den svenska muntliga traditionen skrevs ner. Här levde märkliga sagoberättare, betydelsefulla sagosamlare och här finns otaliga sägenomspunna platser.

 

ETT UTFLYKTSMÅL MED SKATTJAKT

Sagobygden är ett utflyktsmål för alla som tycker om spännande och roliga berättelser. En resa i Sagobygden är en färd i ett landskap där det överallt finns oknytt och lortaryg. Det är också en färd till natursköna platser, glömda sevärdheter och ett sätt att lära känna människors liv och leverne förr i tiden. Smaka på källans kalla vatten! Kryp in i Trollbergets gångar! Njut av utsikten från Blodberget! Försök ta dig upp på Karins sten!

 

Här finns idag 60 sägenomspunna besöksplatser. Av dessa finns det 43  sägenskåp. Du finner dem i landskapet på den plats där händelsen sägs ha ägt rum. Skåpen innehåller berättelsen skriven på svenska, engelska och tyska, en illustration. Det finns också en Sägenkarta att ladda ner, eller hämtas på Sagomuseet eller vid något av Sägenskåpen.

.

20 besöksplatser hittar du med geocaching, dvs en skattjakt med gps. I våra skattgömmor finner du sanna och en del osanna berättelser.

Vi erbjuder även appar för mobiltelefoner,

Allt för att du ska kunna la del av Sagobygdens berättelser på olika sätt.
Under sommaren arrangerar vi berättarprogram runt om i Sagobygden.

Välkommen på upptäcktsfärd i Ljungby, Alvesta och Älmhults kommuner, Sveriges Sagobygd.

 

OCH SÅ LITE UNDERHÅLLNING

Här nedan bjuder vi på ett kul samarbete, ett filmskapande skolprojekt från 2010, gjord av elever från Bleking Tekniska Högskola. Visst vore det läge för en fortsättning 🙂
Elever: Björn Bergqvist Wingren, Henrik Albrechtsson, Johanna Emond och Mattis Hansson.