Frieri- och bröllopsgåvor förr och nu - Extrainsatt program!

Datum: 23 augusti

Tid: Mingel från kl 16.30. Programstart kl 17.00 - Slutar cirka kl 18.00-18.30

Plats: Eskilsgården (Granne med Sagomuseet)

Entré: 80 kr/vuxen, 50 kr/barn. Swish till 123 175 68 99, märk med datum+program

Evenemang

Så gott som alla människor i Sverige har föreställningar om hur ett riktigt bröllop ska se ut. Men en vigsel kräver egentligen få föremål medan just bröllop kopplas samman med en mängd föremål, människor och föreställningar.

Som bästa avslutning på Sagomuseets sommarutställning ”Spinn, spinn, dottern min” har vi satt in en extra programkväll på Eskilsgården, med en specialinbjuden gäst som har mycket att berätta kring bland annat friargåvor;  Eva Knuts fil.dr. i etnologi.

 

Eva är författare till avhandlingen ”Något gammalt något nytt – skapandet av bröllopsföreställningar”. Föredraget kommer att handla om seder, bruk och föremål kopplade till frieri och bröllop.
.
I sin avhandling studerades bröllop, eller närmare bestämt planeringen inför bröllop och olika betydelser av och förståelser för alla de föremål som hör ett »riktigt« bröllop till.

Par som planerar sina bröllop har djupintervjuats om hur de skapar sina bröllop. Några aktörer i bröllopsfältet – såsom frisörer, de som möter kunderna i bröllopsbutiker, präster, guldsmeder och fotografer – har också intervjuats.

 

Har du frågor skriv till kontakt@sagobygden.se

Varmt välkommen!