Inför besöket

HITTA HIT OCH TILLGÄNGLIGHET

ADRESS
Sagomuseet, Märta Ljungbergsvägen 1, 341 35 Ljungby

kontakt@sagobygden.se
0372-148 55 (växel)

 

ÅK BUSS TILL SAGOMUSEET
Ljungby Bussterminal ligger bara 100 meter från museet. Tidtabeller hittar du via Länstrafiken Kronobergs hemsida här!

PARKERING

Parkering finns precis intill Sagomuseet. I Ljungby kommun parkerar du gratis med p-skiva som finnas att låna på Sagomuseet. 

Handikapparkering finns i anslutning till museet, samt på andra sidan gatan vid Eskilsgården och Gästigivaregården.

 

ALLA ÄR VÄLKOMNA

Sagomuseet är till för alla och en viktig uppgift för oss är att öka tillgängligheten till museet. Sagomuseet är inrymt i ett vackert, charmfullt hus från 1800-talet som dock inte alltid lever upp till dagens önskade standard gällande tillgänglighet. Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra tillgängligheten. Om du har frågor inför ditt besök tveka inte att kontakta oss. Vi vill göra allt vi kan för att skapa de bästa förutsättningarna för ett lyckat besök!

 

MÖRKA RUM
Vissa delar av museet kan upplevas som ganska mörka och det finns en del annorlunda ljud. Redan när du kommer in i entrén möts du av olika fågelläten. Väl inne på museet kommer du höra människor sjunga, hundskall och knastret från en brasa.

 

HUNDAR I TRÄDGÅRDEN
Inga sällskapsdjur får följa med in på museet med undantag för ledarhundar. Däremot är kopplade hundar välkomna i Sagomuseets trädgård. Här finns flera platser med skugga om ni besöker oss i högsommarvärmen.

 

BESÖKARE MED FUNKTIONSVARIATION
Anpassat besök. Om du har en funktionsvariation och behöver anpassning för att kunna besöka oss, hör av dig så gör vi en avstämning om hur vi skapar möjligheter för detta.

Anpassad ingång med ramp för rullstol, rullator och permobil, finns på museets baksida vid ingång via glasverandan. Ring på klockan som sitter på museets framsida vid vänster gavel så kommer vi och öppnar.

Mindre utrymmen. Det finns tre mindre rum som inte går att nå med till exempel rullstol och permobil. Dessa är Skogens rum, Fantasirummet och Lilla Galleriet.

Handikappanpassad toalett finns på Gamla Torg på andra sidan vägen från Sagomuseet. Toaletten är öppen vardagar mellan 08.00–16.00, övrig tid finns nyckel att hämta på Sagomuseet när museet är bemannat.

Syntolkning. För att museet ska kunna upplevas på ett bra sätt av dig som är synskadad erbjuder vi syntolkning. Vid behov, kontakta oss innan besöket på kontakt@sagobygden.se

– Det finns en lättläst guidepärm samt en lättläst bok om Sagobygdens verksamhet.
Ledsagare och assistenter har fri entré till museet.
Ledarhundar är naturligtvis välkomna.

 

BESÖKARE MED BARNVAGN
Anpassad ingång med ramp finns på museets baksida vid ingång via glasverandan. Ring på klockan som sitter på museets framsida vid vänster gavel så kommer vi och öppnar.

Tre mindre utrymmen. Det finns rum som kan vara svåra att nå med barnvagn. Dessa är Skogens rum, Fantasirummet och Lilla Galleriet.
Barnvagnsparkera utomhus. Under skollov och sommarsäsong kan det vara många besökare inne på museet. Om möjligt önskar vi att du då ställer barnvagnen utanför museet .
Barnvagnsparkering ej inomhus, under högsäsong. Men när det är möjligt (mindre antal besökare) kan barnvagn parkeras i entrén eller på verandan. Observera dock att museet inte ansvarar för parkerade barnvagnar.
Skötbord finns på den allmänna toaletten på Gamla Torg på andra sidan vägen från Sagomuseet. Toaletten är öppen vardagar mellan 08.00–16.00, övrig tid finns nyckel att hämta på Sagomuseet när museet är bemannat

 

HJÄRTSTARTARE
Museet har en hjärtstartare samt utbildad personal i HLR.

 

TOALETTER
– På Sagomuseet finns en liten toalett  precis vid entréhallen.
– Handikappanpassad toalett finns på Gamla Torg på andra sidan vägen från Sagomuseet. Här finns även skötbord. Toaletten är öppen vardagar mellan 08.00–16.00, övrig tid finns nyckel att hämta på Sagomuseet, när museet är bemannat.

 

FOTOGRAFERING PÅ SAGOMUSEET
Det är tillåtet att fotografera och videofilma för eget bruk i museets basutställningar. Som tack ser vi gärna att du taggar oss med:  @Sagomuseet och @Sagobygden så att andra nyfikna vänner hittar till oss.

 

MEDHAVD FÖRTÄRING
Välkommen att njuta av medhavd fikakorg vid något av picknickborden i Sagomuseets trädgård. Det finns också restauranger och caféer inom gångavstånd från museet.

 

HUR KAN ETT BESÖK GÅ TILL?
– Under sommarsäsong och skollov erbjuder Sagomuseet berättarvisningar ofta vid bestämda klockslag. Men ibland är det dropin,  då berättar vi löpande under öppettiden.

– Vi erbjuder även berättarvisningar på tyska, danska under sommaren och vissa skollov. Engelska vid önskemål.

– Om vädret tillåter inleder vi gärna berättandet utomhus, innan vi går in på museet. Annars börjar vi i berättarrummet med er besökare sittandes. Efter en inledning får ni fritt vandra runt och fråga om ni vill veta mer om något, innan det är dags för en återsamling och mer berättande.

– Längd kan variera från cirka 30 minuter till 1,5 timme. Tiden beror på upplägg och sammanhang, som t ex lovöppet eller förbokat besök.

 

KONTAKTA OSS FÖR AKTUELL INFORMATION
Alla besök i Sagobygden och på Sagomuseet är personligt och unikt utformade. Ring eller maila oss för att höra om vad som gäller när just du planerar ditt besök. Det går också att boka in en egen berättarvisning, vilket varmt rekommenderas om ni är ett sällskap som vill få en alldeles egen upplevelse. Hör av dig till oss:
Till Sagomuseets växel: 0372-148 55
Skriv till: kontakt@sagobygden.se

 

Sagolikt välkommen till Sagobygden. Här finns något för alla åldrar, året om!