Årets Mickelpristagare 2025 är TVÅ veteraner

Nyheter

Årets Mickelpristagare 2025 är de två berättarna Mikael Thomasson och Peter Hagberg På torsdagskvällen 12 juni, under invigningen av 35-årsubilerande Sagobygdens Musik- & Berättarfestival delades Mickelpriset 2025 ut till två berättare med en gemensam nämnare – Båda två brinner för berättandet och båda har bidragit till att sprida och utveckla berättarkonsten för både barn och vuxna i Sverige - Mikael Thomasson, berättare, pedagog och författare. Göteborg. - Peter Hagberg, berättare och författare. Stockholm.

Juryns motivering till Mikael Thomasson
Mickelpriset 2025 tilldelas berättaren Mikael Thomasson för hans mångåriga och engagerade arbete med berättarkonsten i Sverige
Mikael Thomasson har berättat sagor, sägner och andra historier för barn i över trettio år, först som fritidspedagog inom skola och förskola, sedan som professionell berättare. 2008-2021 arbetade han som berättarpedagog vid Sagomuseet i Ljungby.

Han har under alla år använt berättandet som ett pedagogiskt verktyg och inspirerat både barn och vuxna till att utforska den muntliga berättarkonsten, samt fortbildat pedagoger i berättande. Särskilt barns och ungdomars eget berättande har legat Mikael varmt om hjärtat. Genom sitt arbete på Sagobygden har han med stor kunskap och passion lyft fram den folkliga berättartraditionen. Som berättare och pedagog har Mikael bidragit till att värna och förnya berättandet i vårt land.

Under många år har Mikael undervisat på Linneuniversitet i muntligt berättande i förskola och skola. Han är medförfattare till böckerna Värdefulla sagor och Gränslösa sagor, som syftar till att lyfta värdegrunden genom berättande och främja kulturmöten i flerspråkiga klassrum.
. . .
Juryns motivering till Peter Hagberg
Mickelpriset 2025 tilldelas berättaren Peter Hagberg för sitt pionjärarbete med att sprida den muntliga berättarkonsten och inspirera såväl vuxna som barn att berätta sina egna historier.

Peter Hagberg har under 40 års tid varit verksam som berättare. I slutet av 1980-talet bildade han, tillsammans med Ulf Ärnström, Berättarverkstan som genom studiedagar och berättarkurser inspirerat människor över hela landet att berätta muntligt. Tillsammans gav de 1991 ut Berättarboken, Sveriges första handbok i muntligt berättande.

Inte minst har barn och ungdomars eget berättande legat Peter varmt om hjärtat. I samarbete med lärare har han utforskat och skapat metoder för att utveckla barns berättarlust och språkliga fantasi. Peters betydelse för att använda det muntliga berättande som ett kraftfullt verktyg i skolans pedagogiska arbete kan inte underskattas. Sedan början av 2000-talet är Peter en av berättarna i berättarkompaniet Fabula och har skapat en lång rad minnesvärda berättarföreställningar.

. . .

Om Mickelpriset
Mickelpriset instiftades 1990 till minne av sagoberättaren Mickel i Långhult, Ryssby socken, Ljungby. Mickel i Långhult föddes 1778 och dog utfattig 1860. Han är fattighjonet som blev den svenska folksagans store mästare. Harry Martinsson kallade honom för ”den svenska folksagokretsens största trumfäss”.

Mickelpriset delas årligen ut till en person/er som på ett förtjänstfullt sätt verkat för att sprida kunskap kring och intresse för den muntliga berättartraditionen och dess sagor och sägner.

Priset delas ut av den ideella föreningen Berättarnätet Kronoberg. Priset består av ett konstverk samt 10 000 kronor, och det delas ut under festliga former vid invigningen av årets upplaga av Sagobygdens Musik- & Berättarfestival. Nordens äldsta årligen återkommande berättarfestival sedan 35 år. Något vi är extra stolta över.

Berättarnätet Kronoberg är även huvudman för Unescoprisade verksamheten Sagobygden, för deras arbete med att trygga den muntliga berättartraditionen som är en del av vårt gemensamma immateriella kulturarv.

Tidigare års pristagare är t.ex. Astrid Lindgren, Ebbe Schön, Jan-Öjvind Swahn, Mikael Niemi, Västanå Teater, Bengt af Klintberg mfl.

Klicka här för att se listan över alla tidigare pristagare.