Sägenresan - en digital karta över märkliga händelser i Sverige
Varför arbeta med sägner i skolan? Kort svar är att de fascinerar och inspirerar. Sagobygden har tagit fram ett gediget material i form av en pedagogisk handledning till den digitala sägenkartan "Sägenresan". En målgrupp är barn och unga från F-klass till Åk 3 och uppåt för alla intresserade.
Vad har då dessa gamla sägner att säga dagens barn? En hel del, faktiskt. Genom sägnerna får vi länkar till vår historia. De länkar samman generationer och kulturer och kan spänna över flera olika ämnen. När eleverna får möjlighet att lyssna till en sägen som utspelas nära deras hemtrakter blir det extra intressant. Du kommer upptäcka att det finns många tips om hur du kan koppla in detta i undervisningen, med övningar och vidare lästips och handledning.
.
Ta del av Sägenresan som är helt gratis att använda i undervisningen eller för eget bruk. Den pedagogiska handledningen är också fri att ladda ner. Den uppdateras löpande. Vi tar mycket gärna emot dina synpunkter på Sägenresan. Något som saknas, är otydligt eller beröm. Skriv till kontakt@sagobygden.se. Märk i ämnesraden ”Sägenresan”
.
VARFÖR ARBETA MED SÄGNER I SKOLAN?
• Kulturarv – att lära om sin historia och hembygd
• Utveckla språket, i synnerhet det muntliga.
• Utveckla fantasin och kreativiteten
• Kulturmöten – folktro i andra länder
• Natur, miljö – lära om naturfenomen
.
Gå direkt till den digitala sägenkartan Sägenresan