Bibliotekarier från Litauen på inspirationsresa

Nyheter

Under tre välplanerade dagar har Sagobygden varit värd för bibliotekarierna som hade hört talas om vår verksamhet

Sagobygden får ofta förfrågningar om besök, allt från lokala intressenter till större internationella aktörer. Man vill veta hur vi arbetar, är organiserade, hur vi når ut och hur vi etablerar kontakter och ekonomi osv. Att det bygger på och började med ideella krafter, personer som hade ett starkt och gemensamt intresse för det muntliga berättandet är det många som har svårt att förstå.

Att bibliotekarierna från Litauen hittade till oss började med ett tillfälligt sammanträffande, en person från Sagobygden var på resa i deras hemtrakt och någon där fick då höra talas om vår verksamhet och blev nyfiken. Tog reda på mer om oss, och så började jakten på finansiering till en Sverigeresa. Pandemin kom emellan, men nu har de varit här i dagarna tre. Huvudsyftet är inspiration till utveckling av olika kulturprojekt inom sin bransch men också i sin hemstad.

Gruppen fick en grundlig introduktion hur Sagobygden arbetar och verkar, och hur det kan gå till i lokala nätverk och samarbeten med bla Ljungby Biblioteken, Berga Hembygdsförening och även Kultur och Fritid på Ljungby Kommun. Vi avslutade detta Litauiska besök med att skissa på ett framtida projekt mellan bibliotek från våra länder. Fortsättning följer.

Tack till Siw Svensson, Pia Bertilsson, Emma Wahlberg, Emelie Olsson för att ni tag er tid att ta emot oss. Det var mycket uppskattat och givande!