Levande kulturarv

Människor har i alla tider, i alla generationer och i alla kulturer sjungit, dansat, berättat, firat högtider, och skapat hantverk, allt detta är en del av vårt Levande (immateriella) kulturarv. I Sagobygdens fall fokuserar vi på att trygga och samtidigt föra vidare den muntliga berättartraditionen i form av bl.a. sagor och sägner som alltså är en del av vårt immateriella kulturarv. Vi vet att vissa sagor och sägner kan spåras tusentals år tillbaka. Det är alltså ett gammalt kulturarv som vi värnar om och vill trygga och föra vidare till nästa generation.

2018 upptogs Sagobygden på Unescos register (Register of Good Safeguarding Practices) över goda metodiska exempel på hur man kan arbeta för att trygga ett immateriellt kulturarv, i vårt fall den muntliga berättartraditionen. Vi var då den 20:e  i världen att komma med på detta mycket fina register och det första som Sveriges regering nominerat till denna konvention.

 

Läs mer om Levande Kulturarv på Isof’s* hemsida 


*Institutet för språk och folkminnen (Isof) är en statlig myndighet.
De bygger upp och sprider kunskap om språk och kultur i Sverige och de driver infosidan om Levande kulturarv. Den är Sveriges webbplats om Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Det handlar om traditioner, sedvänjor, färdigheter, uttryck och kunskaper som förs vidare mellan människor. Alla kan vara med och synliggöra kulturarvet, stärka dess förutsättningar och inspirera till att hålla det levande.