Invigning av ny sägenplats - Cliff Burtons minnessten

Datum: 26 september

Tid: 18.30 - ca 19:15

Plats: Cliff Burtons minnessten Dörarp

Entré: Fritt. Förboka gärna: kontakt@sagobygden.se

Evenemang

Vad är det som gör att trogna fans fortsätter vallfärda till denna plats, trots att det är 35 år sedan olyckan skedde? Ett livsöde som fortsätter beröra år efter år.

Det blir en kväll med värme, mystik och musik och kloka tal.
.
En tidig morgon för 35 år sedan skedde det som inte fick ske, det nästan världsberömda hårdrockbandet turnébuss kör av vägen utanför Dörarp, troligtvis på grund av en isfläck. Basisten i bandet, Cliff Burton omkom, han som av många hedras för sitt speciella riff, som sägs vara en viktig del i bandets egna sound. Än idag vallfärdar trogna fans till denna minnesplats, varje dag, året om. Ibland övernattar man, och ofta lämnas minnessaker kvar. Denna livsberättelse är viktig att lyfta, en samtida händelse som lever vidare genom att vi fortsätter berätta om det som berör. I och med denna invigning kan vi nu räkan in hela 43 Sägenskåp i Sagobygden. Längre ner kan du läsa historien, som kanske, beskriver hur det kom sig att Cliff var den som förolyckades…
.
Vi är glada att äntligen kunna bjuda in till denna invigning, som var planerad till berättarfestivalen 2020.
.
Medverkar gör bl a Berättare Mikael Thomasson, musiker Kjell Klasson, Ljungby Kommun Magnus Gunnarsson, Sagobygden Verksamhetsledare Tine Winther, Historiker Krister Ljungberg.

Sagobygden i samarbete med Cliff Burtons Museum.

 

Söndagen 26/9 kl 18.30. Välkommen på mingel från kl 18.15. Klä dig varmt.

Fritt. Förboka gärna: kontakt@sagobygden.se

.

SPADER ESS – EN HISTORIA OM HUR DET KAN HA GÅTT TILL…

Året var 1986. Den 26:e september hade, den då relativt okända hårdrocksgruppen, haft konsert i Stockholm. Efter spelning satte sig medlemmarna i turnébussen för färd söderut. Bandet skulle åka mot nästa konsert i Köpenhamn. När det var dags att sova i bussen, uppstod en diskussion. Både basisten Cliff Burton och gitarristen Kirk Hammet ville ha den populäraste sovplatsen, alldeles vid ett fönster. De bestämde sig för att dra lott om vem som skulle få sova på just den platsen. Den som drog spader ess skulle få välja sovplats först. Burton vann, men det skulle visa sig att han förlorade.

 

Runt gryningen fick bussen plötsligt sladd. Den körde av vägen och voltade flera gånger. En sovande Cliff Burton slungades ut genom sidorutan från den sovplats han vunnit. Strax därefter fick han fordonet över sig. Troligen var det en omedelbar död. Olyckan inträffade nära Dörarp, mellan Ljungby och Värnamo.

 

När räddningspersonal kom, fördes en kran till platsen för att lyfta upp bussen. Bandet hoppades att Cliff trots allt var vid liv, men tyvärr var han död när kroppen väl kunde tas om hand. Övriga på bussen undkom med lindriga skador. Metallica fansen glömmer aldrig basisten Cliff Burton trots att han bara blev 26 år och var med i gruppen en kortare tid. Han anses ha haft stor betydelse för gruppens utveckling och framgång, trots att han aldrig själv fick följa med till den absoluta toppen.

 

I tusentals år har människor berättat om hur ödet tycks styra vår liv och om hur lycka vänder till olycka, eller tvärtom. Spelkortet spader ess har ofta förknippats med svårigheter och problem. Det kallas också för dödens kort.

 

Under andra världskriget målades symbolen på hjälmarna hos vissa soldater för att ingjuta mod och ge framgång. Under Vietnamkriget användes kortet och symbolen flitigt bland de amerikanska soldaterna. Syftet var framförallt att skrämma de vietnamesiska fienderna, genom att göra spelkortet till en symbol för död, förnedring och lidande. Utöver att man målade spader ess på hjälmarna, så la man även spader ess på de dödade fiendesoldaternas kroppar. Legenden säger att vietnameserna var räddare för spader ess, än för amerikanska bomber. Genom filmen Apocalypse Now 1979, blev symboliken runt spader ess känd långt utanför militära sammanhang. Myterna kring spader ess attraherade tidigt rockmusiker och framförallt hårdrockare. ”

 

VARMT VÄLKOMNA!