Nu är vi två från Sverige på Unescos register

Nyheter

Grattis till Nyckelharpans Nätverk som nu delar plats med Sagobygden på Unescos register över goda metoder för tryggande av immateriella kulturarv.

Sagobygden är på plats under COM 18 (Unescos mellanstatliga kommitté) i Kasane, Botswana, både fysiskt och digitalt. Och det är med glädje vi välkomnar Nyckelharpans nätverk in på Unescos register. Alltså samma register som Sagobygden skrevs in på 2018, för vårt metodiska arbete med tryggande av Muntligt berättande.

 

Nyckelharpans nätverk är ett bra exempel på hur det går att vända en negativ trend; från lokalt och utdöende till ett levande och expanderande kulturarv med utövare över hela världen. Nu hyllas företeelsen som innovativ och mångsidig. Nyckelharpans nätverk är en informell och icke-hierarkisk gemenskap, en community, som består av tusentals människor som är intresserade av nyckelharpans hantverk och musik.

 

Syftet med Unescos register över goda metoder är att lyfta fram program, projekt och aktiviteter runt om världen som kan tjäna som förebilder i arbetet med att trygga levande kulturarv.

 

Intressanta lästips!

Film presenterar Nyckelharpans Nätverk på plats i Botswana
Levande kulturarv

Nyckelharpans Nätverk