Årets Mickelpristagare Anna-Karin Ärnström

Nyheter

MUNTLIGT BERÄTTANDE PRISAS FÖR 31:E ÅRET. VANLIGTVIS SKER DET UNDER SOMMARENS BERÄTTARFESTIVAL, MEN JUST I ÅR BLEV DET ISTÄLLET UNDER GRÄNSLÖSA VECKAN I SAGOBYGDEN

MICKELPRISTAGARE 2020 – MUNTLIGT BERÄTTANDE PRISAS FÖR 31:E ÅRET

 

2020 års Mickelpris tilldelas läraren och berättaren Anna-Karin Ärnström, Kungälv, född och uppvuxen i Härnösand.

 

MOTIVERINGEN LYDER

2020 års Mickelpris tilldelas läraren och berättaren Anna-Karin Ärnström för att hon under stora delar av sitt yrkesliv arbetat med det muntliga berättandet i skolan. I flerspråkiga miljöer har hon berättat och, inte minst, inspirerat elever till att själva berätta och göra muntliga presentationer.

 

I år vill vi uppmärksamma en av alla dessa pedagoger som ofta gör underverk i det tysta. Dagligen arbetar lärare och förskolelärare med att utveckla elevernas språkliga förmåga. Bland mycket annat berättar man muntligt.

 

Årets pristagare har i många år berättat, framförallt i flerspråkiga miljöer.

 

Hon upptäckte tidigt att om man berättar med egna ord för barn kan man lättare anpassa den språkliga nivån. På så vis förstår de mycket mer. Så småningom inspirerades hon till att arbeta vidare även med barnens berättande. Det visade sig att elever med lite svenska kunde få fram sina minnen och känslor mycket bättre när de berättade muntligt. Ur detta växte en berättardidaktik fram som inte minst inspirerat Sagobygdens berättarpedagoger.

Årets pristagare har arbetat som lärare i svenska som andraspråk, främst på skolor i Backa, i Göteborg, berättar Meg Nömgård, verksamhetschef Sagobygden

 

MICKELSPRISET

Mickelpriset instiftades 1990 till minne av sagoberättaren Mickel i Långhult, Ryssby socken, Ljungby. Mickel i Långhult föddes 1778 och dog utfattig 1860 i Långhult, Ryssby socken. Han är fattighjonet som blev den svenska folksagans store mästare. Harry Martinsson kallade honom för ”den svenska folksagokretsens största trumfäss”.

 

Priset delas årligen ut till en person som på ett förtjänstfullt sätt verkat för att sprida kunskap kring och intresse för den muntliga berättartraditionen och dess sagor och sägner. Priset delas ut av föreningen Berättarnätet Kronoberg. Anna-Karin mottog sitt pris ikväll (24/10) i Ljungby under festliga former. Berättarnätet Kronoberg är även huvudman för Unescoprisade verksamheten Sagobygden, för deras arbeta att just trygga det muntliga berättandet som en del av vårt gemensamma kulturarv.

Tidigare års pristagare är t.ex., Astrid Lindgren, Ebbe Schön, Bengt af Klintberg mfl.

 

För info om Mickelpriset och tidigare pristagare
sagobygden.se/sv/mickelspriset/
ljungbyberattarfestival.se/mickelpriset/

 

Kontakt: Meg Nömgård
Verksamhetschef för Sagobygden och jurymedlem.
0372-148 88, 073-945 80 91
meg.nomgard@sagobygden.se

 

Foto: Nathan Ahn