Årets Mickelpristagare - Inger Lise Oelrich

Nyheter

Inger Lise tilldelas utmärkelsen för sitt långvariga och djupgående pionjärarbete inom området läkande berättande.

Inger Lise Oelrich är berättare, teaterregissör och utbildare. Under 40 års tid har hon arbetat internationellt som berättare med fokus på existentiella frågor, utifrån en stark tro på människans egen kraft att läka och ta itu med svårigheter. Hon har utvecklat berättandet som ett verktyg för att skapa fred och förståelse över kulturgränser och för att få en djupare förbindelse med naturens skapande liv. Hon har tagit initiativ till flera internationella symposier där människor fått möjlighet att inspireras och utvecklas inom genren.

 

Hon är en av grundarna till ALBA – Allians för Läkande Berättande i Norden. Initiativtagare till Storytelling & Peace Council där experter i storytelling från sexton europeiska länder delar erfarenheter och utvecklar arbetet med storytelling som gemensam grund i mötet mellan människor, oavsett bakgrund och kultur. Hon har varit projektledare för BARNET – en hjärtesak, Storytelling som redskap i arbetet med barn och unga som far illa.

 

Inger Lise är initiativtagare till ALBA Fredsprojekt, som arbetar med berättarens kompetenser i fredsfrämjande situationer. Som berättare och författare har hon med stor glöd delat med sig av sin breda kunskap i workshops, böcker och seminarier. Hon har bland annat skrivit Storytelling, en läkande kraft mellan människor (2011) och The New Story, Storytelling as a Pathway to Peace (2015).
.
Förutom att ta emot fina priser under Sagobygdens Musik- & Berättarfestival, ger Inger Lise ett par workshops: Ut i naturen – in i sagan och Connecting to nature through storytelling.