Årets sagotävling för årskurs 5 i Ljungby Kommun är avgjord

Nyheter

Elever, lärare och föräldrar hejade fram sina bidrag. Stämningen var så hög att den nådde hela vägen fram genom 'Teams-rutan'.

Årets prisutdelare och talare var Ulla Hansson, ordförande i Kultur och fritidsnämnden. Här nedan ser du årets pristagare och därefter en motivering till utnämningen. Ni ska alla veta att det har varit en hög nivå på årets bidrag. Vi har läst alla, och förundrats över hur mycket begåvade berättare vi har här i kommunen. Så lova oss, att ni fortsätter och skapa era egna historier. Och vem vet, kanske blir du en framtida mästerberättare som får tiden att stanna upp en stund.

Årets berättaruppdrag till eleverna i årskurs 5 i Ljungby Kommun, var att ”Låta eleverna välja ett eller flera landskap och väsen som de intresseras av”, baserat på listan över landskapsväsen i Ebbe Schöns bok ”Svenska sägner”.

 

1:a pris 3.000 kr
Dödlig Kärlek av Melina Brezac, Stensbergskolan klass 5A

Motivering: Med en saga som fängslar och berör bygger berättaren upp spänningen tills vi knappt kan hålla oss, för att sedan ge oss ett lycklig men ändå längtande slut. Lyssnaren lämnas med fler frågor om vad som gömmer sig där under ytan?
Läs här.

 

Delad 2:a pris 1.000 kr
Flickan och de tre gåtorna av Emmanuella Petersson, Lidhultsskolan klass 5

Motivering: Med folksagans klassiska struktur tar författaren med oss in i en värld fylld av väsen och farligheter. Det märks att författaren kanske hört en och annan saga själv, för vi dras med direkt och befinner oss där inne i Trollberget!
Läs här.

 

Delad 2:a pris 1.000 kr
Jätteproblem av David Fornander, Åbyskolan klass 5

Motivering: I denna saga tas du med på en resa där samarbete krävs för att lösa det stora problem som dykt upp. Kvick dialog och spännande vändningar gör att du som lyssnare först andas ut när lugnet lägger sig igen.
Läs här.

 

Med anledning av pågående restriktioner kan vi inte arrangera en prisutdelning där vi alla träffas, därför kommer pristagarna mottaga diplom och en gåva från Sagobygdens vid ett senare tillfälle.

Prispengarna är ett återkommande stipendium från Ljungby Kommun.