En brännande livsberättelse och vad följden kan bli av ett krig

Nyheter

Under hösten 2023 drev ABF Kronoberg och Sagobygden ett gemensamt projekt ”Barnen, krigen, språken, liven”. En av deltagarna, Erkki Grönroos, kom som finskt krigsbarn till Sverige och efter några år återvände han hem till familjen. Att höra om hur detta påverkade resten av hans liv fick oss att plocka fram näsduken... Erkkis händelserika livsberättelse har uppmärksammats i ett stort reportage i Dagens Nyheter.

Det började som en studiecirkel med många samtal, någon föreläsning, mer berättande för att avrundas med en berättarafton, på begäran: ”Finska krigsbarn om krig, familj och tillhörighet”. Vi är tacksamma och berörda av de livsberättelser vi har fått ta del av från deltagarna som alla bar på minnen från tiden som krigsbarn. Det krävs mod att väcka minnen till liv, samtidigt glädje att möta andra som förstår och som vet hur det var och är… Det sägs att det kan ta flera generationer innan svåra och oförklarliga händelser försvinner ur vårt arv.
.

Vi passar på att tacka ni som var med Ritva, Eeva-Liisa, Tuula och Erkki. Likaså Jenny på ABF Kronoberg som initierade hela projektet, och Mia (berättarpedagog) som modererat träffarna.

Läs hela reportaget om Erkki Grönroos i Dagens Nyheter. Artikeln är lås, men värd vartenda öre!

https://www.dn.se/sverige/erkki-var-finskt-krigsbarn-i-sverige-kriget-ar-orsaken-till-allt-jag-blev/?fbclid=IwAR3ILGxqxf4uhQsL5AnKUAjUEV2MbiQCGTVt9zXH8nhQkMtI7tn6g5CWlGs