Nyckelharpans nätverk kan bli Sagobygdens kollega på Unescos register

Nyheter

Regeringen har beslutat att nominera Nyckelharpans nätverk till Unescos register över goda metoder för tryggande av immateriellt kulturarv. Det blir Sveriges ANDRA nominering till registret, dit Sagobygden var den först utvalda. Något vi är mycket stolta över.

Unescos register över goda metoder (the Register of Good Safeguarding Practices) innehåller program, projekt och aktiviteter som kan tjäna som förebilder för arbetet med Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Nu kan ett mångårigt arbete med att vidareföra och utveckla kunskaperna om att bygga och spela nyckelharpa – med centrum i Eric Sahlström Institutet i Tobo – bli det andra svenska exemplet på registret. Tidigare har Sagobygden i Ljungby nominerats och även antagits.

.

Nyckelharpans nätverk består av utövare, folkmusikorganisationer och -institutioner, skolor, forskare, producenter och arrangörer. Eric Sahlström Institutet (ESI) i Tobo i Uppland är en central nod för alla dem som på olika sätt har ingått i arbetet. En av dessa utövare är instrumentbyggaren Esbjörn Hogmark, som står bakom förslaget och har utarbetat nomineringsfilen i samverkan med Isof.

.

Vi önskar er stort lycka till på den fortsatta resan!

.

Läs mer och se filmen som tagit inom ramen för nomineringen