Gretas förtrollande troll - Ny utställning

Nyheter

Konsthantverkare Greta Nygren-Hedqvist skulle med största säkerhet varit lyckligt stolt över pågående utställning på Lilla Galleriet. Den som skapats för att hylla henne och hennes konstnärliga skapande.

”Några mer levande och välskräddade troll har sällan skådats”

Greta Nygren-Hedqvist skapade över 6.000 troll under sin levnad (1907-1984) och de finns idag över hela världen. Varje troll fick en egen personlighet, ett eget namn och ett presentationsbrev till den nya ägaren. Greta studerade på konstfack innan hon gifte sig med sin Oscar och bosatte sig på en gård i skogen utanför Orsa i Dalarna. Greta skrev också sagor, poesi och sångtexter som tonsattes av sin kusin Åke Nygren.

 

En presentation för ett troll eller vätte som Greta också kallade dem kunde se ut som följer:
”Här är trollet Truddelutt
Han som bor på Åsen,
där han med små glada skutt
hoppar fram med påsen.
Full av munterhet och skratt
så jag nästan trodde att
när som först jag hitta´n
han var släkt med Gittan!”

TIPS! Kreativa hörnan –  Här kan du skapa egna troll, figurer och fluffiga trollsvansar i mindre format. Ett kul minne från besöket på Sagomuseet.

 

Det är med glädje och värme vi huserar dessa obeskrivligt personliga och eleganta troll. En skatt som nästan höll på att falla i glömska.
Vi vill rikta ett tack till Lisbet och Sven-Eve Johansson som initierat utställningen, stått för efterforskning och insamling av trollen och fakta om Gretas liv. Så även ett extra tack till er som lånat ut era troll: Christina Nygren, Birgitta Ristare, Birgitta Nilsson och Elisabet Johansson.

Passa på och besök utställningen innan 31 januari 2024. Välkommen in!