Invigning av Hack Eva - Onsdag 21 april

Nyheter

FAMILJEN UTÖKAR. NYA SÄGENSKÅPET "HACK EVA" STÅR PÅ EN PLATS SOM VI TROR KOMMER ÖVERRASKA BÅDE OSS OCH PUBLIKEN

Äntligen dags, för vem minns när det hände senast? Det stundar invigning* av Sagobygdens nya tillskott i familjen Sägenskåp, denna gång handlar det om Hack-Eva. En lokal sägen om en klok drottning som såg till att rädda livet på gamla och fattiga, genom en enkel lösning – att dela ut hackor till de behövande.

 

*Medverkande vid invigningen; Tomas Eneroth – Infrastrukturminister, Jennie Vidal – Kommunchef Ljungby, Magnus Gunnarsson – Kommunalråd Ljungby, Anna Karlsson – Projektledare Trafikverket, Meg Nömgård – Verksamhetschef Sagobygden, Lar Olof Johansson – Trumpetare Ljungby.

 

Sägenskåpet är smått unik, genom dess placering på nya Rastplats Lagan längs trafikerade E4n, där skåpet kommer väcka nyfikenhet och överraska personer som annars inte skulle träffa på en lokal kulturhistoria på sin resa genom södra Sverige. En förhoppning är att de får med sig en berättelse och minns platsen, kanske styr man om sin planeringen och tar en extra sväng i Sagobygden och till Sagomuseet, samma dag eller vid ett senare tillfälle.

 

Sägenskåpet är också speciellt då det är första gången (som vi känner till) en rastplats har fått en kulturell utsmyckning som även har en lokal förankring. Detta har möjliggjorts tack vare samverkan mellan Trafikverket, Ljungby Kommun och oss, Berättarnätet Kronoberg (Sagobygden).

Läs mer om Hack-Eva och våra kära odlingsrösen

 

Det finns över 40 stycken olika Sägenskåp i hela Sagobygden, som består av Ljungby, Alvesta och Älmhults kommuner. Ladda ner Appen Sagobygden och lyssna på fler berättelser.
Ladda ner Sägenkartan, och välj rätt väg till nästa utflyktsmål.