Lucia, lussebrud och lussegubbar

Nyheter

BLOGGNYTT. LÄS OCH TA RÅD INFÖR LUCIADAGEN, MYCKET KAN HÄNDA OCH VÄNDA OM DU INTE ÄR BEREDD. KANSKE DEN ELAKA LUSSEKÄRRINGEN, HÄLSA PÅ, HON SOM LEDDE ETT SKRÄCKINJAGANDE FÖLJE , DÄR DET SADES ATT HON KUNDE ÄTA SMÅ BARN.

Bloggnytt med Lina Midholm

Luciafirandet har en lång och vindlande väg bakom sig. I det här inlägget görs några nedslag i äldre tiders folktro och upptåg där lucia kan kopplas till kristendomen, men även till något mörkt och ondskefullt. Luciadagen var dessutom starten för alla de viktiga julförberedelserna.

Här en gammal historia, som är väl värd att prövas för den som söker  :- ) eller hur?
”På lucianatten skulle man hålla ett ljus i vardera handen och ställa sig framför en spegel, eller en mörk fönsterruta, så skulle man bredvid sin egen bild, i spegeln eller rutan, få se sin tillkommande make eller maka. Detta måste dock ske just på slaget tolv.”

Läs hela inlägget på Sagobygdens blog.

 

Tips! 

Sagobygden.blog  är en guldgruva för dig som är nyfiken och vill inspireras av berättelser, från dåtid till nutid. Bloggen uppdateras när du minst anar det. Och har du något att berätta, hör gärna av dig;  kontakt@sagobygden.se. Märk mailet med ”Sagobloggen”