Mickelpriset 2022 går till Västanå Teater

Nyheter

På invigningen av Sagobygdens musik & berättarfestival delades årets Mickelspris ut till Västanå teater, på plats för att ta emot utmärkelsen var teaterchef och konstnärlig ledare för teatern Leif Stinnerbom och kostymör Inger Hallström Stinnerbom.

ÅRETS MICKELPRISTAGARE ÄR VÄSTANÅ TEATER!

Juryns motivering löd:
Mickelpriset 2022 tilldelas Västanå teater för en 50-årig gärning som skapat ett alldeles eget och starkt berörande berättarspråk, där berättelser, dans, musik och dräkter förenas.

Västanå teater har sin bas i värmländska Sunne där de byggt sin egen Berättarlada. Under jämnt ett halvt sekel har teatern inspirerats av det folkliga muntliga berättandet och särskilt den värmländska berättartraditionen och skapat föreställningar både för barn och vuxna utifrån sägner, sagor och folktro.
Selma Lagerlöfs berättelser, präglade av värmländskt traditionsstoff, har blivit föreställningar med stark närvarokänsla där berättandet, folklig musik och dans skapar den gemenskap mellan aktörer och publik, som kännetecknar muntligt berättandet.

 

I verksamheten som riktar sig till barn och ungdomar har teatern stimulerat barn att hitta egna berättelser och berätta dem och reflektera kring sagan och sägnen och vad folkdikten kan säga oss idag.

 

Det är en bred och kvalitativt högtstående verksamhet som Mickelpriset hyllar, en verksamhet som betytt och fortfarande betyder mycket för utvecklingen av berättandet i Sverige.

Mickelpriset instiftades 1990 till minne av sagoberättaren Mickel i Långhult*, Ryssby socken, Ljungby. Fattighjonet Mickel i Långhult (1778-1860) kallades av nobelpristagaren Harry Martinsson för ”den svenska folksagokretsens största triumfäss”. I djupaste armod skrev han i sin backstuga ner sina särpräglade sagor och berättelser. Han berättade på traditionens grund men fyllde sagorna med sina egna livserfarenheter

Priset delas årligen ut till en person som på ett förtjänstfullt sätt verkat för att sprida kunskap kring och intresse för den muntliga berättartraditionen och dess sagor och sägner.

 

Priset delas ut av den ideella föreningen Berättarnätet Kronoberg. Bland de tidigare pristagarna kan nämnas författarna och berättarna Astrid Lindgren, Mikael Niemi, och folkloristerna Jan-Öjvind Swahn och Ebbe Schön m.fl.

 

För mer information:
Berättarnätet Kronobergs ordförande: Per Gustavsson, 070-631 30 93
Sagobygdens verksamhetschef: Tine Winther 0726-44 60 18