Sagobygden - SVT's Historien om Sverige

Nyheter

Just nu, berättas, filmas och redigeras det för fullt hos Sagobygden. Vi håller på att skapa tio fristående filmavsnitt med sägner som kan kopplas till Sveriges Televisions storsatsning på "Historien om Sverige".

För drygt ett år sedan höll branschorganisationen Sveriges Museer en föreläsning om SVT’s största historiesatsning på Sveriges historia omfattande från istid fram till våra dagar. Programprojektet har bjudit in museer och andra kulturinstitutioner att samverka kring tv-serien på tio avsnitt med förhoppningen att det ska leda till ett ökat intresse för just Sveriges historia.

 

Efter många kreativa idéer landade vi här på Sagobygden i att våra Sägenplatser skulle passa perfekt. Tio platser valdes ut av de 43 möjliga. Från oktober och framåt pågår filminspelningar som sköts av Björn Gullander. Berättarantikvarie Lina Midholm berättar om bakgrunden kring varje plats. Berättarpedagogerna Camilla Ek, Mia Vickell och Jakob Elofsson berättar själva sägnen.

 

Första avsnittet släpps 5 november 2023, samma dag som Svt’s program. Sista delen sänds 11 februari 2024. Har du frågor kring projektet skriv till: lina.midholm@sagobygden.se

 

Länk till Sagobygdens filmade berättelser från 10 olika sägenplatser

Länk till sidan med alla 43 sägenplatserna i Sagobygden

Länk till Svt-sida ”Historien om Sverige”.

Länk till Sveriges Museer, och sidan som visar andra museers aktiviteter i samband med serien.