Kan detta vara världens största, snällaste och mest lekfulla Gloso? Vi vågar tro så.

Nyheter

Mitt i Ljungby finns traktens nyaste samlingsplats och det fina med den är att här kan både ungar och äldre mötas för att busa och leka eller bara njuta av platsen.

Precis när novembermörkret hade landat var det invigning av en ny lekplats mitt i Ljungby.

.

Temat för den nya lek- och mötesplatsen är väsen och folktro. En sex meter lång och tre meter hög Gloso* tonar upp i mitten. Den är full av lekmöjligheter, även när mörkret lägger sig genom en effektfull ljussättning. Lekplatsen är skapad i samarbete mellan Ljungby kommun och Sagobygden utifrån muntligt berättande som fokusområde. Under invigningen talade Mathias Thuen som har varit projektledare för hela processen, Anne Karlsson (S), Lars-Ove Johansson (C) samt Sagobygdens Tine Winther. Berättarpedagogerna Camilla Ek och Jakob Elofsson bjöd på historier och skattjakt.

.

Lekplatsen har en central placering i Järnvägsparken, och det har blivit ett lyft för hela området. Platsen passar utmärkt att träffas på för hela familjen, sommartid kan du ta med picknickkorgen och njuta av de nya trädgårdsmöblerna som kommer finnas tillgängliga via kommunen.

.

* Gloson är ett sydsvenskt folktroväsen som liknas vid ett vildsvin eller gris. Gloso-namnet kommer av att stirra eller att glöda, och so som en sugga. Gloson sades även ha en vass sågtandad rygg och ville gärna springa mellan benen på folk och således sprätta upp dem, framförallt nattetid. Farlig javisst, men det finns metoder som skyddar dig. Kontakta Sagobygdens berättare så kanske de kan visa hur…