Tror du eller tror du inte?

Nyheter

Naturväsen finns säger en del, andra säger fanns. Oftast osynliga men ständigt närvarande. Deras uppsåt kan vara gott eller mindre gott. Det gäller att kunna hantera dem.

På Sagobygdens Blogg, har Anna Lilljequist skrivit om Tora Walls senaste bok Folktrons väsen.

”Har du varit vid sjön för att fånga fisk, för att bada eller skölja tvätt? Du vet att det kan vara osäkert, Näcken kan finnas där, du tar en kniv, sticker ner den i strandkanten för att binda honom. Har du sett tomten slinka runt ett hörn som en liten grå skugga när du var ute tidigt för att ge korna mat?”

.

Om detta har det berättats genom tidena. Det var nämligen verkligheten för människor i det förindustriella samhället. Det var inget skämt och absolut inte något man plockat upp ur en saga för barn.”

Enligt Anna är boken ett praktverk. En välmatad bok, om älvorna, om gårdstomten, om gastarna, maran och de underjordiska. Med vackra bilder. Det är en rik och brokig genomgång – en encyklopedi – över folktron i vårt land genom tiderna. Det var en omfattande och nyttig resa att läsa denna bok. Mycket visste jag kanske innan, men jag har fått fördjupning och bättre perspektiv. Och så många färgstarka detaljer, rika bilder att bära med mej.

.

Läs hela inlägget här och vårt stående tips följer i sedvanlig ordning – Prenumerera du också, lämna din epostadress i högerspalten på blogsidan. Välkommen in!