Anna Takanen – "Sörjen som blev" - Författarsamtal

Datum: 31 maj

Tid: Kl 18:00 - Ca kl 19.00

Plats: Ljungby Bibliotek

Entré: Fri entré!

Evenemang

Dramatikern och författaren Anna Takanen berättar om sin självbiografiska bok "Sörjen som blev", som i fjol turnerade som en Riksteaternföreställning.

Annas pappa Timo kom 1942 som krigsbarn till Sverige. Han var då bara fyra år. Hemma rådde det finska fortsättningskriget, Timos pappa hade stupat i kriget och hans mamma hade inte råd med medicin när han blev sjuk. Trots några försök att återvända till Finland senare i livet kom han att stanna i Sverige.

 

”Sörjen som blev” är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin pappas familjehistoria och hur det är att vara barn till ett krigsbarn. Pappan och dottern åker till Finland, de pratar, han är länge tyst, men hon får honom att berätta mer och mer tills de båda inser att krig aldrig lämnar en i fred.

 

”Här är sorgearbetet och språklösheten starka teman”, skriver Expressens recensent om boken.
”Svårigheten att kommunicera med den finska släkten, och med pappa Timo som är ovillig att prata om känslor. Titeln, ’Sörjen som blev’, är en fras som blev felöversatt från ett samtal mellan Anna och hennes pappa, det skulle vara ’Sorgen som blev’. Det passar fint.

 

Kampen för att komma till ett avslut är rörande. Ett barn som sätts på ett tåg för att aldrig nånsin komma riktigt hem igen. Ett krigstrauma som ärvs genom generationer och en dotter som försöker lappa ihop allt vid sin fars dödsbädd.”

 

Ladda ner pdf-fil om projektet ”Barnen, krigen, språken, liven” . Samarbete ABF & Sagobygden.

 

Föreläsningen är en del av ABF Kronobergs projekt ”Barnen, krigen, språken, liven” som genomförs i samarbete med Sagobygden.

 

.

Under hösten kommer projektet genomföra en studiecirkel på ABF i Ljungby, för att stimulera berättande bland finska krigsbarn och deras anhöriga. Vill du vara med eller har du frågor?
Mejla till jenny.ahonen@abf.se eller ring 0372-73 77 62.