Lilla Galleriet på Sagomuseet

UTSTÄLLNINGAR

Precis innanför museibutiken finner du Lilla Galleriet. Ett charmigt inbjudande rum, som bär på oändliga historier från husets svunna tider som pensionat, apotek, bostad… Ett av Sveriges mest ”möjliga rum”, skulle vi också kunna presentera det som. Det kan som få andra utrymmen i närheten, förvandlas till ett helt sagolikt inbjudande galleri, mitt i Sagobygden. Här vill vi kunna bjuda in alla typer av konstuttryck. Bara vi ser och känner en koppling till något av det magiska, mytiska, trolska, berättandet, det sköna, det konstiga, det överraskande… Möjligheten att ställa ut här, är med andra ord, både utmanande, kul och överraskande! Vi välkomnar både lokala, nationella och internationella konstnärer, proffs eller amatör, det är budskapet och övertygelsen som är det viktigaste.

 

KREATIVA MÖTEN

I samband med varje utställning försöker vi knyta an till någon form av kreativ utmaning för besökarna, den kan se väldigt olika ut, och ska fungera för alla åldrar. Under skolloven kan vi till exempel koppla på workshops på ett specifikt tema, tecknar-prova-på med konstnären, skaparverkstad, dikta  osv.
Intresserad av att ställa ut hos oss, kontakta kommunikatör lotta.welmso@sagobygden.se

 

AKTUELL UTSTÄLLNING

Hösten 2024  pågår 4/9 2024 – 31/1 2025
’Drömmar’ med den finurliga och färgrika textilkonstnären Emma Hasselblad. En utställning med storskaliga stickade drömlika figurer och blommor.
TIPS. PROGRAMKVÄLL ”Vi stickar och snackar med EMMA” 13/11 kl 18.30 på Sagomuseet. Klicka och läs mer

Utställningen Drömmar på Sagomuseet är ett samspel mellan drömmar, dagdrömmar och mardrömmar. Där gränserna mellan vad som är fantasi och vad som är verkligt blir otydliga. Textilkonstnären Emma Hasselblad visar verk som speglar dessa tillstånd med storskaliga stickade drömlika figurer och blommor.
Emma Hasselblad är textilkonstnär vars konstnärliga praktik huvudsakligen kretsar kring handstickning. Hon undersöker stickning i relation till kropp, arkitektur, historia och stickningstraditioner. Hennes teknik kan liknas vid en slags kollageteknik, vilket innebär att hon stickar olika mindre bitar som hon sedan virkar ihop till något större. Denna metod skapar en känsla av frihet i själva görandet. Emma har en MFA från HDK-Valand och är nu verksam i Stockholm.

Det är färgsprakande och lekfulla stickade verk som pryder Lilla Galleriet, de väcker lusten till att både kramas och att börja skapa själv. Det är roligt, på riktigt. Varmt välkommen in!

Mer om Emmas konst:
https://emmahasselblad.com/
https://www.instagram.com/emmahasselblad/
https://konsthantverkscentrum.se/medlem/emma-hasselblad/

 

TIDIGARE UTSTÄLLNINGAR

Sommaren 2024 – Spinn, spinn, dotter min – En utställning om lin, friargåvor och handaslöjd
Förr i tiden måste en flicka kunna spinna och väva. Fästmannen gav henne friargåvor. ”Ju vackrare utkrusat, ju kärare fästman” sa folk. Utställningen visar fantastiska linfästen, blomstermålade skäkteträn med speglar och utskurna kulor, mangelbräden med hästhandtag och klappträn med hjärtan; kärleksfullt slöjdade skyttlar och vävlunor. Och många andra kärleksgåvor och vackra vävnader. Utställare Per Gustavsson är berättare och författare.
I samband med utställningen, erbjuds även ett kreativt och roligt skapande för hela familjen, som ingår i entrén till Sagomuseet.

Vi arrangerar också berättarprogram på Eskilsgården (i grannhuset till Sagomuseet).
Vi vill extra lyfta TORSDAGEN 27 JUNI, då det blir spinnstuga med Per Gustavsson, samt en och annan berättelse såklart.
Klicka här för att ladda ner information om datum och tider för dessa program!

Våren 2024 – Farmors klädkammare & Mormors linneskåp.
En utställning skapad av textilkonstnär, kreatör Mia Einarsdotter och klädkuriosa-samlare, berättare och curator Eva Andersson. När du gläntade på de himmelsblå sammetsgardinerna, och tog ett steg in i galleriet, blev det också ett steg tillbaka till svunna tider. Vackra kreationer, varsamt använda damskor, lyxiga teaterkikare, detaljrikt inredda resväskor, kråsdetaljerade underkläder, ljuvliga hattar… En minnesrik och charmig utställning som många kunde knyta an till, via mormors klädskåp eller kostymstarka biofilmer. Alla föremål bar på en egen historia, så klart.

Hösten 2023 – Gretas förtrollande troll
Utställningen pågick hösten 2023, med en kreativ hörna på Lilla Galleriet besökarna kunde göra troll, med olika kreationer och trollsvansar.

”Några mer levande och välskräddade troll har sällan skådats”

Greta Nygren-Hedqvist skapade över 6.000 troll under sin levnad (1907-1984) och de finns idag över hela världen. Varje troll fick en egen personlighet, ett eget namn och ett presentationsbrev till den nya ägaren, alla små unika mästerverk. Greta studerade på konstfack innan hon gifte sig med sin Oscar och bosatte sig på en gård i skogen utanför Orsa i Dalarna. Greta skrev också sagor, dikter, poesi och sångtexter som tonsattes av sin kusin Åke Nygren.

En presentation för ett troll eller vätte som Greta också kallade dem kunde se ut som följer:
”Här är trollet Truddelutt
Han som bor på Åsen,
där han med små glada skutt
hoppar fram med påsen.
Full av munterhet och skratt
så jag nästan trodde att
när som först jag hitta´n
han var släkt med Gittan!”

Det är med glädje och värme vi huserar dessa obeskrivligt personliga och eleganta troll. En skatt som nästan höll på att falla i glömska. Vartenda detalj är omsorgsfullt utvald och monterad på trollen, eller vättarna som de också kallades. Till exempel har alla damer med kjol extra mamelucker under så att de inte ska frysa, även dessa vackert välskräddade. Varje troll försågs med ett redskap eller instrument  som förklarade vilken huvudsyssla de hade.

Läs artikel om Greta Nygren-Hedqvist och trollen

Sammanfattat om Greta

Skvallerposten

Vi vill rikta ett tack till Lisbet och Sven-Eve Johansson som initierat utställningen, stått för efterforskning och insamling av trollen och fakta om Gretas liv. Så även ett extra tack till er som lånade ut era troll: Christina Nygren, Birgitta Ristare, Birgitta Nilsson och Elisabet Johansson.

 

Sommaren 2023 – Kronmakaren, tillika konsthantverkare Britten Toftarp
Utställningen ”Brudkronan svartnar”. En överraskande, lekfull, färgsprakande och historisk utställning, galleriet har aldrig tidigare inrymt något liknande. Till utställningen kommer det finnas en kreativ hörna för hela familjen.

Klicka här för intressant presentation av Kronmakarens utställning

 

 

Sommaren 2022 – Sägenresan, är ett stort pedagogiskt projekt som Sagobygden presenterade vid årets berättarfestival. Sägenresan består av sägner och väsen, två stycken från alla Sveriges landskap. Ambitionen är att pedagoger, elever och andra intresserade (även vuxna) ska kunna välja att fördjupa sig på olika nivåer och sätt. Materialet kan med fördel användas inom svenska, historia, geografi, miljö och inom språk- och demokratifrågor.  Sägenresan hemsida kommer uppdateras löpande och följa aktuella läroplaner så långt det är möjligt. Övrigt, Katarina kom i kontakt med Sagobygden första gången 2008, då hon illustrerade Per Gustavsson bok, Läskiga vidunder och sällsamma djur. Om du uppskattar dessa färgstarka och berättande bilder lika mycket som oss. Beställ affisch direkt från Katarina, men besök först Sägenresan och titta på alla bilderna.
Till Sägenresan – En digital karta över sällsamheter
För beställning av affischer, skriv till Katarina Strömgård

Vintern 2022

Sommaren 2021

 

Vintern 2021