Årets Mickelpristagare är Mikael Öberg från Järna

Nyheter

En berättare av rang, som kan konsten att berätta för de allra minsta på de allra största scenerna, med fokus på gränsöverskridande föreställningar baserde på mytologin.

Grattis bästa Mikael Öberg, det här priset är du väl förtjänt. Vi på Sagobygden, har haft nöjet att få njuta av din berättarkonst många gånger, du når ut, du har kraft och du kan konsten att berätta på ett sätt som är bara ditt!  Så här löd motiveringen;

 

Juryns motivering löd:

Årets Mickelpristagare kallades en gång i tiden för ung, lovande och framtidens berättarhopp. Med tanke på att han stått på berättarscener sedan sent nittiotal, så kan man inte använda ord som ny eller lovande längre. Berättarkonstnär är ett epitet som passar bättre numera. Med nyfikenhet och stort mod har han utvecklat det muntliga berättandet. Scenspråket har vuxit i takt med att scenerna blivit allt större. 

 

Ett energiskt och fysiskt uttryck med rytm är kännetecknande för pristagaren. Gränsen mellan olika kulturformer är flytande. Musiken har en naturlig plats i föreställningarna. Idag intar han svenska skolklasser och internationella festivalscener med samma självklara pondus. Ända sedan hans tidiga framträdanden har ofta myterna och längre epos stått i fokus. Nordisk mytologi, Kalevala och Tristan och Isolde, men även folktro och sagor har fått plats på scen.

 

Priset delas årligen ut till en person som på ett förtjänstfullt sätt verkat för att sprida kunskap kring och intresse för den muntliga berättartraditionen och dess sagor och sägner. Priset delas ut av Berättarnätet Kronoberg.

Bland tidigare pristagare kan nämnas författarna och berättarna Astrid Lindgren, Mikael Niemi, och folkloristerna Jan-Öjvind Swahn och Ebbe Schön m.fl.

 

Ladda ner pressmeddelandet