Årets sagotävling för årskurs 5 i Ljungby Kommun är avgjord

Nyheter

Det blev en festlig kväll på Sagomuseet i Ljungby, när vi hade äran att kora de tre vinnarna i årets sagotävling för årskurs 5 i Ljungby kommun.

Så var de åter dags att utse tre pristagare i årets sagotävling, vilka vinner en summa till klasskassan. Behöver vi berätta att det var svårt att utse vilka sagor som skulle gå vidare? Kommunens femteklassare är bra på att skapa spännande och fina historier. Årets tema var ”Förvandling”, med uppgift att skriva en saga där huvudpersonen eller någon denne möter genomgår en förvandling, till något som t ex ett djur, väsen eller föremål. Som inspiration har kommunens åk 5-klasser haft möjligheten att besöka Sagomuseet under våren.

Kvällen inleddes med tal av kulturstrateg Emelie Olsson, Ljungby Kommun, därefter berättade Sagobygdens berättarpedagoger Mia Vickell och Camilla Ek de tre sagorna muntligt för en entusiastisk publik. Sagotävlingsträffen avslutades med god kvällsfika i Sagomuseets solvarma trädgård, där flera upptäckte de nya sägenberättelserna i trädböckerna. TACK TILL ER ALLA SOM VARIT MED!

 

1:a pris 3.000 kr
Maja Johansson från Stensbergsskolan med sagan ”Kraken”
Motiveringen lyder: En saga med mycket hjärta, fint språk och med ett vackert slut. En stark röd tråd i ett mysterium som skapar en lättnad när allt faller på plats.
LÄS MAJAS SAGA

 

2:a pris 1.000 kr
Elin Johansson från Astradskolan med ”Älvan Alizas förvandling till människa.”
Motiveringen lyder: En saga om syskonkärlek och mod. Med fina platsbeskrivningar, bra karaktärsarbete och växande problem som inte alltid är så lätta att lösa.
LÄS ELINS SAGA

 

3:e pris 1.000 kr
Edwin Muratovic från Ekebackenskolan med ”Sagan om prinsen.”
Motiveringen lyder: En saga med klassiska sagomotiv, spänning och en huvudperson som får det han förtjänar. En berättelse om att ”det man sår får man skörda”.
LÄS EDWINS SAGA

 

Prispengarna är ett återkommande stipendium från Ljungby Kommun.