Hört och hänt i Sagobygden

Datum: 2024-01-28

En brännande livsberättelse och vad följden kan bli av ett krig

Under hösten 2023 drev ABF Kronoberg och Sagobygden ett gemensamt projekt ”Barnen, krigen, språken, liven”. En av deltagarna, Erkki Grönroos, kom som finskt krigsbarn till Sverige och efter några år återvände han hem till familjen. Att höra om hur detta påverkade resten av hans liv fick oss att plocka fram näsduken... Erkkis händelserika livsberättelse har uppmärksammats i ett stort reportage i Dagens Nyheter.

Läs mer

Datum: 2023-03-02

Du är varmt välkommen till Årsmötet i Berättarnätet Kronoberg 30 mars

Tiden går fort. Snart är det årsmöte och dags att förnya ditt medlemskap, du som inte redan ordnat detta. Du har hört det förut, och det tål att upprepas, att ditt stöd är både viktigt och värdefullt. Med dig som medlem bidrar du till att vår ideella förening med Unesco status fortsätter växa och utvecklas. Samtidgit är det viktigt att vi inspireras och har roligt tillsammans.

Läs mer

Datum: 2020-09-06

En röst från Ljungby till Unescos Generalförsamling i Paris

Idag spelade Meg in ett tal till Unescos Generalförsamling, för konventionen om tryggandet av det immateriella kulturarvet. Nästa vecka hålls mötet i Paris men också digitalt. I egenskap av ordförande för världens Unesco ackrediterad icke statliga kulturorganisationer talar hon till 179 länder världen över och självklart till Unesco om vikten av kultur. Hur det immateriella kulturarvet har påverkats av Covid-19 och den viktiga roll som förmedlare av kulturarv har, samt hur samarbetet med Unesco och konventionen kan utvecklas. Fortsättning följer med allra största säkerhet. Vid kameran, filmare Björn Gullander.

Läs mer

Datum: 2020-09-05

Skapande Skola med Sagobygden

Hör av er så berättar vi mer om det vi brinner för - Det muntliga berättandet. BLI EN DEL AV DET MUNTLIGA BERÄTTANDET Våra berättarpedagoger berättar framförallt folksagor, sägner och myter. Vi vill också inspirera barn och unga till att utveckla sitt eget berättande. Alla de aktiviteter som presenteras här utgår från aktuella styrdokument och uppdateras kontinuerligt. De ska kunna fungera som ett stöd till ordinarie verksamhet. Ni träffar endast professionella berättarpedagoger, som har lång erfarenhet av arbete med barn och ungdomar. De gör även specialuppdrag för, tex särskola, bibliotek, språkträning. LÄS MER UNDER FLIKEN "BOKA OSS" / SKAPANDE SKOLA

Läs mer

Datum: 2020-06-29

Fotoutmaningen - Du & en Sägenplats

Fota dig själv eller en vän vid någon av Sagobygdens 41 Sägenplatser eller Geocachplatserna i sommar. Gör så här: Fota dig själv eller en vän vid någon av Sagobygdens 41 sägenplatser** under sommaren, eller geocachplatserna. Juryn väljer ut tre bilder varje månad, som alla belönas med en väl utvald bok. Alla bilder som deltar kan komma att visas på sociala medier och vid höstens utställning på Lilla Galleriet. Tänk kreativt; berättande, busigt, allvarligt, spännande, älskvärt, ja valet är ditt, ta gärna ut svängarna ? . Skicka in bilden/bilderna till oss via Facebook/messenger eller maila till kontakt@sagobygden.se Frågor? Ring 0372-148 55 . Klick och lycka till!! Hälsningar Sagobygden och dess enväldiga bildjury . Ps. Utmaningen börjar nu och pågår fram till 30 augusti 2020. Inkomna bidrag publiceras efter hand. Sagobygden består av de tre kommunerna Ljungby, Alvesta och Älmhult. OM DU BOR långt bort, hitta en unik spännande plats i din närhet, som kan berätta en historisk händelse eller liknande, sann eller osann, det avgör du. ** Två nya sägenplatser kommer invigas under sommaren/hösten.

Läs mer